Albert Hendriks

Elke dag toeristische tips van het bureau voor toerisme van Fryslân

Hollandse aquarellisten in Natuurmuseum Fryslân

Hollandse aquarellisten in Natuurmuseum Fryslân

Expositie 18 juli-24 augustus 2014

LEEUWARDEN (NL) – Van 18 juli tot en met 24 augustus 2014 is er in het Natuurmuseum Fryslân een expositie te zien van de Hollandse Aquarellistenkring onder de titel ‘Het gras is groen, de lucht is blauw’. Leden van de kring presenteren elf variaties op het thema natuur.

Het gras is groen, de lucht is blauw: dat weten we allemaal en zien we ook terug in ontelbare tekeningen en schilderijen van de natuur. Dat daarmee niet alles is gezegd wil deze expositie laten zien. De Hollandse Aquarellistenkring presenteert elf variaties op het thema natuur van even zovele, zeer uiteenlopende kunstenaarsleden.

Landschappen kunnen minutieuze observaties van licht en schaduw zijn (Kris Spinhoven), maar ook bijna abstracte meditatieve beelden (Hans Landsaat). Landschappen staan symbool voor iets onzegbaars (Marian Plug) of alles wordt er juist tot in detail benoemd en uitgesproken (Bram Stoof). Ze bieden weidse panorama’s zoals in zestiende-eeuwse ‘wereldlandschappen’ (Michiel Schepers) of concentreren zich op een bundel zonlicht, een wolk of een boom (Paul Overhaus, Fred Fritschy). Een landschap kan bescheiden zijn (Ton de Kroon) of extravert (Henk Zomer), veraf (Jan van Kempen) of dichtbij (Cécile Hessels).
 
Het landschap kan met duizend en één verschillende blikken worden waargenomen. De Hollandse Aquarellistenkring en het Natuurmuseum willen met de expositie Het gras is groen, de lucht is blauw een indruk van die verschillen geven.
 
De Hollandse Aquarellistenkring bestaat sinds 1945 en verenigt professionele beoefenaars van het schilderen met waterverf. Alle leeftijden, stijlopvattingen en technieken zijn in de Kring vertegenwoordigd. De vereniging heeft als doel het bevorderen en uitdragen van het schilderen met waterverf in al zijn verschijningsvormen, zoals bijvoorbeeld aquarel en gouache.


Info over natuurmuseum in Leeuwarden:
www.natuurmuseumfryslan.nl

Info over de aquarellisten:
www.hollandseaquarellistenkring.nl

Info over fiets-, wandel- en vaararrangementen in Friesland:
www.frieslandtravel.com

Toeristische informatie over Friesland:
www.frieslandholland.nl

‘Zonsondergang’ van Paul Overhaus.
‘Zonsondergang’ van Paul Overhaus.
‘De paden langs de heuvels’ van Hans Landsaat.
‘De paden langs de heuvels’ van Hans Landsaat.
Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.
Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.
Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.
 

 

 

70 enorme zeilschepen in Friese zeehaven
Kinderen speuren naar beesten in tropische dierent...