Albert Hendriks

Elke dag toeristische tips van het bureau voor toerisme van Fryslân

Lekker op de trekker met ‘strontwein’

Lekker op de trekker met ‘strontwein’

5 juli 2015: Fryske Trekkerdei in Landbouwmuseum

EARNEWÂLD (NL) – Op zondag 5 juli 2015 organiseert  het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld voor de zesde keer de ‘’Fryske Trekkerdei’’. Speciaal thema dit jaar is ‘Transport in de landbouw’. De dag begint om tien uur en duurt tot vijf uur. Het museum organiseert de dag samen met de Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) en de AFRON.

Op het buitenterrein bij het museum wordt een groot aantal antieke trekkers verwacht waarvan verschillende met werktuigen. Verschillende OTMV- en AFRON-leden showen hun mooiste exemplaren, soms in originele staat en soms zo mooi gerestaureerd dat ze rechtstreeks uit de fabriek lijken te komen. Daarnaast verwacht het museum allerhande  transportmiddelen uit de landbouw, want voor bijna elk product werd wel een apart vervoermiddel geconstrueerd. Om een paar voorbeelden te noemen: landbouwwagens, mestwagens, opsleepwagens, giertanken, kunstmestrooiers, opraapwagens, veewagens en melkbussenwagens.

Kinderhooiberg
Voor kinderen zijn er activiteiten in de ‘’kinder-hooiberg’’. Naast het maken van trekkerpuzzels en kleurplaten, kunnen ze buttons maken. Voor de peuters is er een parcours uitgezet met traptrekkers, waar ze een echt rijbewijs kunnen behalen.
Het museum is natuurlijk de gehele dag geopend, naast de vaste expositie zijn er tijdelijke  tentoonstellingen te zien waaronder die over de K.I., de Kievit en ‘Gurbe en Loltsje’.

Fries Kampioenschap Trekkerbehendigheid
Ook wordt die dag voor het vijfde achtereenvolgende jaar gestreden om het Fries kampioenschap trekkerbehendigheid. De wedstrijd omvat een aantal hindernissen die foutloos genomen moeten worden. Omdat goed onderhoud en veilig werken met trekkers belangrijk is, ook bij antieke trekkers, wordt de trekker vooraf door een technische commissie beoordeeld.
Er is zowel voor dames als heren een aparte klasse waarin men strijd levert. ’s Morgens is er een classificatieronde voor alle deelnemers. De vier of zes hoogst geplaatste deelnemers in elk van de twee voorronden strijden ’s middags om het bemachtigen van de wisseltrofee en de prijzen.

Toegang
De entree bedraagt volw. € 6,00 en Kids € 3,00 (incl. entree  museum)
 
Meer informatie:
www.frieslandbouwmuseum.nl

www.earnewaldtouristinformation.nl

Trekkerbehendigheidswedstrijd.
Trekkerbehendigheidswedstrijd.
Een nog in perfecte staat verkerende mestwagen voor het verspreiden van vaste mest, met stro.
Een nog in perfecte staat verkerende mestwagen voor het verspreiden van vaste mest, met stro.
Moet je eens gedaan hebben: middagtocht op het IJs...
Met boerenpraam door het mooiste moeras van Nederl...