Albert Hendriks

Elke dag toeristische tips van het bureau voor toerisme van Fryslân

Metalfestival Dokk’em Open Air

Metalfestival Dokk’em Open Air

Dokkum dreunt 20 en 21 juni 2014

DOKKUM (NL) — “De organisatie van Dokk'em Open Air heeft er zin in! Volgend weekend, op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni, vindt de negende editie van dit openluchtfestival plaats en de voorbereidingen gaan voorspoedig. Er zijn zelfs zoveel vrijwilligers bereid om te helpen, dat de organisatie een vrijwilligersstop heeft ingelast. Dat is tekenend voor de draagkracht in de regio,” meldt Inge Heslinga, de pr-lady van Dokk’em Open Air.

Meer dan twintig van de beste (inter)nationale metalbands reizen volgend weekend af naar de historische Elfstedenstad Dokkum. Daar spelen zij op de negende editie van het openlucht metalfestival Dokk’em Open Air. De organisatie is er helemaal klaar voor en kan niet wachten tot de opbouw op de nieuwe locatie, het oude azc-terrein aan de Parklaan, begint. Er komt voor het eerst een klein derde podium bij vol grappige randprogrammering en met meer dan 120 vrijwilligers op de lijst is er zelfs een vrijwilligersstop afgekondigd.

Geen metaalmoeheid
Twee dagen lang de beste en hardste metal op het Friese platteland, dat is Dokk’em Open Air al sinds de oprichting in 2002. Wat begon als een jongensdroom van een groep vrienden, ergens in de weilanden van Bornwird, groeide uit tot een professioneel en goed geoutilleerd festival met internationale uitstraling. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni 2014 spelen tweeëntwintig bands, verdeeld over twee grote podia. De headliners zijn dit jaar het Canadese Annihilator en het Amerikaanse Death (DTA).

Nieuw terrein
Dokk’em Open Air wordt dit jaar gehouden op een nieuwe locatie, namelijk op het terrein van het voormalige asielzoekerscentrum aan de Parklaan in Dokkum. De organisatie is daar blij mee. Een deel van het terrein is namelijk verhard en er zijn voldoende loop- en rijpaden, wat de productie van het festival vergemakkelijkt. Daarnaast is er voldoende grasveld om een gezellige festivalcamping op te bouwen.

Vrijwilligersstop
Een festival als Dokk’em Open Air kan niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Dit jaar hebben meer dan 120 mensen zich bij de organisatie gemeld om te helpen, zonder dat daar ook maar één oproepje voor gedaan is. Door de gezellige werksfeer bij eerdere edities en door mond-tot-mondreclame vulde het vrijwilligersrooster zich bijna als vanzelf. Er zijn zelfs zoveel aanmeldingen, dat er een vrijwilligersstop ingelast is: een luxe voor de festivalorganisatie, maar vooral ook tekenend voor de draagkracht van het evenement in de regio.

Programmering
Net als in voorgaande jaren biedt Dokk’em Open Air een muzikaal divers en internationaal programma. De Verenigde Staten zijn wederom hofleverancier van de acts op deze editie, maar ook landen als Canada, Noorwegen, België, Duitsland en zelfs Rusland en Servië zijn vertegenwoordigd. Veel van de bands komen naar Dokkum voor een exclusieve Nederlandse festivalshow.

Annihilator
De headliner van de vrijdag is Annihilator, met wereldwijd ruim twee miljoen verkochte platen onbetwist de best verkopende metalband uit Canada. Annihilator maakt melodieuze thrash metal en dankzij hun rauwe energie, gecombineerd met uitstekende technische vaardigheden, wordt de band beschouwd als één van de beste live-acts in de thrash metal.

The Dillinger Escape Plan
Op vrijdag speelt ook de Amerikaanse mathcore band The Dillinger Escape Plan: de vaandeldragers van de technische metal en door muziekzender VH1 de “most dangerous band of the world” genoemd. Andere bands op de vrijdag zijn Leprous (NOR), Vicious Rumors (USA), Enthroned (BEL), Carach Angren (NLD), Exorcism (SRB/ITA), Existance (FRA) en Murderset Pieces (BEL).

Death (DTA – Death To All)
Headliner van de zaterdag is de Amerikaanse death metalband Death (Death To All), die voor een exclusieve Nederlandse festivalshow afreist naar Noordoost-Fryslân. Het veel besproken Death (DTA) is een eerbetoon aan de in 2001 overleden zanger/ gitarist Chuck Schuldiner (toen 34 jaar). Het debuutalbum van Death, ‘Scream bloody gore’ uit 1987, wordt nog altijd beschouwd als een blauwdruk van de death metal en Schuldiner als een van de beste metalgitaristen aller tijden.

Gamma Ray
Op de zaterdag speelt ook, exclusief in Nederland, Gamma Ray uit Hamburg. Die band staat bekend om zijn melodieuze en bombastische power metal en geëngageerde teksten. Op zaterdag spelen ook Metal Church (USA), Napalm Death (GRB), MaYaN (NLD), Arkona (RUS), Freedom Call (DLD), Circus Maximus (NOR), M.O.D (USA), Troll (NOR), Nocturnus A.D. (USA) en Evil Masquerade (SWE/DEN). De Fries-Overijsselse metalcoreband Teethgrinder is de winnaar geworden van de Friese bandcontest Highway To Hell en mag daarom de zaterdag van Dokk’em Open Air openen.

Derde podium
Net als in voorgaande jaren heeft Dokk’em Open Air twee grote podia in een zeer grote half open festivaltent. Voor het eerst komt daar nu een buitenpodiumpje bij in de food & drink corner. Op zaterdagmiddag wordt dat podium gevuld met grappige randprogrammering als foute coverbands, een vuurspuwact, spelletjes, dj’s en ander entertainment.

Datum en locatie
De 9e editie van Dokk’em Open Air wordt gehouden op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni 2014. Voor het eerst wordt het festival gehouden aan de Parklaan, op het voormalige azc-terrein aan de rand van Dokkum.

Camping
Net als vorig jaar wordt naast het festival een campingterrein ingericht voor tenten en campers. De camping is geopend van vrijdagmiddag tot en met zondagmiddag.

Tijden:
Vrijdag 20 juni 2014
Camping open: 12:00 uur
Festivalterrein open: 16:00 uur
Aanvang programma: 16:30 uur

Zaterdag 21 juni 2014
Festivalterrein open: 12:00 uur
Aanvang programma: 12:30 uur

Kaartverkoop
Passe-partouts voor vrijdag 20 én zaterdag 21 juni kosten €55,-. De tickets zijn verkrijgbaar via de website van het festival, www.dokkemopenair.eu, en bij alle filialen van Primera. Er zijn ook dagkaarten te koop: voor de vrijdag bedraagt de entree €35,-, voor de zaterdag €40,-.

Line-up 2014
In totaal spelen meer dan twintig (inter)nationale metalbands op Dokk’em Open Air 2014, verdeeld over twee dagen en twee podia.
Bevestigd zijn Death (DTA) (USA), Annihilator (CAN), The Dillinger Escape Plan (USA), Gamma Ray (DLD), Metal Church (USA), Napalm Death (GBR), Leprous (NOR), MaYaN (NLD), Vicious Rumors (USA), Freedom Call (DLD), Arkona (RUS), Troll (NOR), Circus Maximus (NOR), Enthroned (BEL), Nocturnus AD (USA), M.O.D (USA), Carach Angren (NLD), Evil Masquerade (DEN), Exorcism (SRB), Teethgrinder (NLD), Existance (FRA) en Murderset Pieces (BEL).
Alle informatie over de bands (bio’s, foto’s, url’s) is te vinden op www.dokkemopenair.eu

App van Remco Poelstra
Dokk’em Open Air heeft een eigen festivalapplicatie voor de smartphone, verkrijgbaar voor Android en IOS. De app is ontwikkeld door een trouwe bezoeker, Remco Poelstra. Hij bood de organisatie van Dokk’em Open Air vorig jaar aan om een app voor het festival te maken, om op die manier als vrijwilliger een steentje bij te dragen. Poelstra is een aantal jaren geleden voor zichzelf begonnen als ontwikkelaar en programmeur van software voor bedrijven. Zijn bedrijf heet ZZSoftware en dit is zijn eerste festival-applicatie.
 
Info overDokk’em Open Air:

URL’s:
Officiële website: www.dokkemopenair.eu
Facebook-url: www.facebook.com/dokkemopenair
Twitter: @dokkemopenair

URL’s headliners:
Death (DTA): https://www.facebook.com/DeathDTATours/  
Metal Church: http://www.metalchurchmusic.com/   
Annihilator: http://www.annihilatormetal.com/  
The Dillinger Escape Plan: http://www.facebook.com/dillingerescapeplan
Gamma Ray: http://www.gammaray.org/
Napalm Death: http://napalmdeath.org/

Info over vakanties in Friesland:
http://frieslandtravel.com/nl/

Verblijfsaccommodaties in Friesland:
www.frieslandholland.nl

Toeristische informatie over Friesland:
www.frieslandholland.nl

Annihilator.
Annihilator.
Death (To All).
Death (To All).
Dillinger Escape Plan.
Dillinger Escape Plan.
Gamma Ray.
Gamma Ray.
 
Dokk’em Open Air 2013 by Sjoerd Geertsma.
 
Dokk’em Open Air 2013 by Sjoerd Geertsma.
 
Dokk’em Open Air 2013 by Sjoerd Geertsma.
 
Dokk’em Open Air 2013 by Sjoerd Geertsma.
Dokk’em Open Air 2013 by Sjoerd Geertsma.
Expositie Friese designmeubelen en accessoires in ...
Wandeltochten door moeras naar ‘windmotor’