Albert Hendriks

Elke dag toeristische tips van het bureau voor toerisme van Fryslân

Tien brandweerauto’s toeteren concert in Leeuwarden

Tien brandweerauto’s toeteren concert in Leeuwarden

27, 28 en 29 juni 2014 festival voor klassieke muziek in Leeuwarden

LEEUWARDEN (NL) — Friezen houden wel van een geintje. Niets is hen te gek. Friese brandweerlieden zijn helemaal toeter. Met hun brandweerauto’s geven ze 29 juni 2014 een uniek concert tijdens CityProms in Leeuwarden. Dan even voorzichtig met vuur a.u.b.

Brandweer Fryslân is dit jaar de special guest van CityProms. Zondag 29 juni 2014, aan het eind van de middag, brengt het Friese korps met de sirenes van hun brandweerauto’s het muziekstuk ‘If You Don’t Like Comets, Get Out of the Solar System’ van Henri Brant ten gehore. Deze Nederlandse première vindt plaats op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden en is de afsluiter van het festival CityProms.

Harmonieuze sirenes
Brandweerauto’s maken niet alleen lawaai. Met de brandweerlieden aan de knoppen, laten deze wagens horen dat ze ook harmonieus geluid kunnen produceren. Het korps volgt speciaal voor deze gelegenheid niet de bevelen op van hun leidinggevende George Kuntz maar van dirigent Theo Brouwer (Frysk Jeugd Orkest).
Kuntz: “Ik geef voor deze keer graag het stokje over aan de dirigent van dit fijne orkest”. De brandweerlieden worden tijdens het muziekstuk geassisteerd door leden van het Frysk Jeugd Orkest.

Vurig musicus Henri Brant
De Amerikaanse kunstenaar met de toepasselijke naam Henri Brant bedacht in de jaren negentig dat hij muziek wilde schrijven, speciaal voor brandweerauto’s. Het resulteerde in een werk van zo’n vier minuten voor een ‘orkest’ van tien brandweerauto’s. ‘Spacial music’ noemen ze het in Amerika. Het stuk is daar al verschillende keren gespeeld.
“Dit is een hele leuke afsluiter van CityProms 2014”, vertelt Margot Hoiting, festivaldirecteur van CityProms. “Een knallend einde van het festival en het enige concert waarbij we geen versterkers nodig hebben!”
Omdat de sirenes veel geluid produceren, wordt het publiek op ruime afstand van de auto’s gehouden. De aanwezigheid van de brandweerauto’s op CityProms gaat overigens niet ten koste van de veiligheid in Fryslân.

City Proms
CityProms, het grootste festival voor klassieke muziek in Noord-Nederland, vindt dit jaar plaats op 27, 28 en 29 juni in het centrum van Leeuwarden. De toegang tot de concerten is gratis.

Info over klassieke muziek festival:
www.cityproms.nl
 
Info over Leeuwarden en omgeving:
www.elfstedenroute.nl
www.waddenzeeland.nl

Info over vakantiearrangementen in Leeuwarden en omgevingL
www.frieslandtravel.com

Toeristische informatie over Friesland:
www.frieslandholland.nl

Wit-Rood-Zwart in groen Oranjewoud
Slootjesdagen in Friesland