Albert Hendriks

Elke dag toeristische tips van het bureau voor toerisme van Fryslân

Wie maakt de mooiste Lego-kerk?

Wie maakt de mooiste Lego-kerk?

In augustus veel activiteiten in kindvriendelijke Natuurmuseum Fryslân

LEEUWARDEN (NL) – De tentoonstelling Goddelijk Groen in Natuurmuseum Fryslân heeft al veel bezoekers getrokken. De expositie, met als blikvanger een echt terpkerkje in het atrium van het museum, is nog te zien tot en met 30 augustus 2015. Speciaal voor deze laatste weken zijn er tal van activiteiten georganiseerd zoals middagen met verhalenvertellers, knutselactiviteiten, een uitgebreide markt rondom kerk en natuur en de uitslag van de verkiezing: wie maakt de mooiste Lego-kerk.

Verhalenvertellers van de Vertelkring ‘Vertellers in Friesland’ komen op zondag 9 en zondag 16 augustus langs in het museum. Op verschillende plaatsen in de expositie vertellen ze hun verhalen. Er zijn behalve een entreekaartje geen kosten aan verbonden.

Op 9 augustus vertelt Gerda Noordam vrolijke verhalen over dieren en planten. Janny van Reenen vertelt over een Joodse herdersjongen die, vol van zijn schapen en recht uit zijn hart, per ongeluk hardop geluiden maakt bij de verhalen in zijn hoofd in de sjoel. Frank Belt kiest zijn verhaal naar het publiek dat voor hem zit. Het kan gaan over hoe er zwarte zwanen kwamen, maar misschien kiest hij ook wel het verhaal over de kikker en de pad.

Op 16 augustus vertelt Watze van Dijk over de bloem van het geluk. Willem Feijten vertelt over de duivel die zich verscholen houdt tussen het ‘Goddelijk Groen’ en met lage listen de mens om de tuin wil leiden. Tryntsje van der Wal vertelt het verhaal van de vleermuis, een Chinees sprookje.
 
Zomervakantieactiviteit
In de laatste week van de schoolvakantie, 10 tot en met 14 augustus, is er weer de jaarlijkse zomeractiviteit. Bijna iedereen is weer terug van vakantie, de scholen zijn nog niet begonnen: een mooie gelegenheid om even iets natuurleuks te ondernemen. In het Natuurmuseum is er elke dag een andere activiteit rond Goddelijk Groen te doen. De activiteiten vinden doorlopend plaats tussen 10.30 en 16.30 uur. Kosten zijn €1,- per kind per activiteit.

Het programma ziet er als volgt uit: maandag 10 augustus glas in lood maken met behulp van een glasplaatje en glasverf, dinsdag 11 augustus papier marmeren, woensdag 12 augustus een windwijzer haan maken, donderdag 13 augustus een kerkklok maken van een bloempot en vrijdag 14 augustus braakballen pluizen.
 
Markt
Op 15 en 16 augustus wordt er een markt georganiseerd met kramen van verschillende organisaties. Bij Glasatelier Johannes Boersma kunnen kinderen een lantaarn of raamhanger maken met glas in lood effect en de Stichting Organicum Frisicum vertelt bezoekers over de kerkorgelrijkdom van Fryslân. De kerk van Wiuwert geeft informatie over de bijzondere grafkelder met vier mummies en de kerk Tjerkwerd over hun kolonie meervleermuizen die op de zolder huist. De Gebroeders Faber houden zich bezig met het opknappen van grafmonumenten en van Vellema Torenuurwerken draait een dvd waarop te zien is hoe klokken en uurwerken gerestaureerd worden. It Fryske Gea vertelt over de natuur rondom kerken en de SAFT over het werk van de stichting. Ook kinderboekwinkel De Toverlantaarn is aanwezig. De markt is nadrukkelijk ook bedoeld voor kinderen.

Verkiezing mooiste Lego-kerk
In het weekend van 15 en 16 augustus kunnen bezoekers tevens stemmen welke Lego kerk ze het mooiste vinden. De winnaar wordt 16 augustus aan het einde van de middag bekend gemaakt en ontvangt een leuke prijs. Iedereen kan meedoen aan deze actie en een eigen Lego-kerk ontwerpen en bouwen, niet alleen kinderen maar ook ouders, opa’s en oma’s en andere volwassenen. Voorwaarde is wel dat de leeftijd van de bouwer vermeld wordt. Kerkjes kunnen nog tot en met 9 augustus ingeleverd worden bij het museum. Wie een Lego-kerk komt brengen, krijgt gratis entree. Na afloop van Goddelijk Groen krijgt iedereen zijn bouwwerk natuurlijk weer terug.


Meer informatie over de manifestatie ‘Goddelijk Groen, Alde Fryske Tsjerken één met het Friese landschap’:
www.goddelijkgroen.nl
http://www.hetnatuurmuseum.nl/

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl

In het atrium van Natuurmuseum Fryslân staat een terpkerkje, een nagebouwd Godshuis dat op een woonheuvel stond uit de periode voor 1500 toen er nog geen dijken waren die de bewoners van Friesland beschermden tegen overstromingen.In het Atrium van Natuurmuseum Fryslân staat een terpkerkje, een nagebouwd Godshuis dat op een woonheuvel stond uit de periode voor 1500 toen er nog geen dijken waren die de bewoners van Friesland beschermden tegen overstromingen.

Oldeberkoop: Dagje Drenthe in Friesland
Buitendijkse sing-in en binnendijkse jazz