Elke dag toeristische tips van het bureau voor toerisme van Fryslân

Elke dag toeristische tips van het bureau voor toerisme van Fryslân

Taxatiedag oude boeken op 14 mei 2016

Taxatiedag oude boeken op 14 mei 2016

In Gaasterlands Streekmuseum Eppinga State in Sondel

SONDEL (NL) – Op zaterdag 14 mei 2016 van 10.00 tot 13.00 uur kunnen boekenbezitters met hun oude boeken, bijbels, albums, handschriften, ansichtkaarten en documenten terecht in het Gaasterlands Streekmuseum Eppinga State, Jac. Boomsmastraat 2 in Sondel voor een waardebepaling door Arie Molendijk.

Na zijn jubileum van 1500 taxatiedagen van oude boeken, bijbels etc. op zijn verjaardag 19 december vorig jaar in de stadsbibliotheek van Rotterdam gaat de bekende Nederlandse boekentaxateur uit Rotterdam gewoon door met taxeren. “Op naar de 2000,” meldt hij.
De heer Molendijk organiseerde destijds twee keer per jaar een veiling van oude en antieke boeken en was organisator van diverse boekenmarkten in den lande, zoals de Veluwse boekenmarkten. Hij is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie. Ook oude foto’s, ansichtkaarten en albums zijn welkom in het Gaasterlandse museum dat tijdens de taxatie kan worden bezocht.

Door met lezen
3790 Hits

20 April voorvertoning nieuwe tentoonstelling en 23 en 24 designer fair in museumtuin

20 April voorvertoning nieuwe tentoonstelling en 23 en 24 designer fair in museumtuin

Museum Joure ‘gouden tip’ van de Nationale Museumweek (16-24 april 2016)

JOURE (NL) – Van 16 tot en met 24 april 2016 vindt de Nationale Museumweek plaats. Een preview, een voorvertoning van de in bouw zijnde tentoonstelling NIEUW! op 20 april in Museum Joure is dit jaar één van de Gouden Tips van de Nationale Museumweek.

Eén keer per jaar staan alle schijnwerpers op de Nederlandse musea, tijdens de Nationale Museumweek. Het thema ‘Ons echte goud’. De musea kunnen met verschillende activiteiten meedoen. In Friesland concentreren de meeste musea hun activiteiten in het laatste weekend van de Museumweek. De Nationale Museumweek heeft vier Friese musea geselecteerd die een speciaal ‘gouden tip’ programma mogen aanbieden. Museum Joure is één van die 4 Friese musea.

Door met lezen
4059 Hits

Weekend van het Vakmanschap in Joure

Weekend van het Vakmanschap in Joure

29 en 30 augustus 2015

JOURE (NL) – Tijdens het Weekend van het Vakmanschap in Joure op 29 en 30 augustus 2015 kun je zien hoe en wat er in Joure gemaakt wordt. Kijk zaterdag 29 augustus eens binnen bij de verschillende bedrijven, loop over de werkvloer en ontdek wat er ondernomen wordt. Laat je op zondag 30 augustus rondleiden door de Gildemeesters langs de verschillende ambachtsbedrijven en bezoek de demonstraties.

Het Weekend van het Vakmanschap is een initiatief van de Stichting Vleckemarketing  Joure en wordt georganiseerd in samenwerking met de winkeliersvereniging (WIH), Ambachten van Joure en de Ondernemersvereniging OVS.

Door met lezen
3828 Hits

Lekker op de trekker met ‘strontwein’

Lekker op de trekker met ‘strontwein’

5 juli 2015: Fryske Trekkerdei in Landbouwmuseum

EARNEWÂLD (NL) – Op zondag 5 juli 2015 organiseert  het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld voor de zesde keer de ‘’Fryske Trekkerdei’’. Speciaal thema dit jaar is ‘Transport in de landbouw’. De dag begint om tien uur en duurt tot vijf uur. Het museum organiseert de dag samen met de Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) en de AFRON.

Op het buitenterrein bij het museum wordt een groot aantal antieke trekkers verwacht waarvan verschillende met werktuigen. Verschillende OTMV- en AFRON-leden showen hun mooiste exemplaren, soms in originele staat en soms zo mooi gerestaureerd dat ze rechtstreeks uit de fabriek lijken te komen. Daarnaast verwacht het museum allerhande  transportmiddelen uit de landbouw, want voor bijna elk product werd wel een apart vervoermiddel geconstrueerd. Om een paar voorbeelden te noemen: landbouwwagens, mestwagens, opsleepwagens, giertanken, kunstmestrooiers, opraapwagens, veewagens en melkbussenwagens.

Door met lezen
3702 Hits

Rondleiding in woonhuis koffiebaron Douwe Egberts

Rondleiding in woonhuis koffiebaron Douwe Egberts

Met conservator Hilly ten Wolde van Museum Joure

JOURE (NL) – Op woensdagavond 17 december om 19.30 uur geeft Hilly ten Wolde, conservator van Museum Joure, een rondleiding door Pand 99 aan de Midstraat, de winkelstraat van Joure. De rondleiding begint in het koffie- en theehuis in de voormalige tuinkamer aan de achterkant van Pand 99.

Pand 99 is sinds 1835 in bezit van Douwe Egberts. Toen vestigde zich hier Hessel Douwe de Jong. Zijn kleinkind Cornelis Hessel de Jong, tweede stichter van Douwe Egberts, is hier geboren en getogen. Van 1835 tot 1933 waren er bedrijfsactiviteiten in Pand 99. Er werd koffie gemêleerd en gebrand, tabak gekorven en thee verpakt. Het werd steeds meer het deftige herenhuis van de directeur De Jong en zijn familie. Het was ook nog kosthuis voor vrijgezelle mannelijke werknemers van Douwe Egberts onder toezicht van de familie Swart.
Hilly ten Wolde vertelt verhalen over het huis en de bewoners. In het koffie- en theehuis wordt u een lekker kopje koffie of thee aangeboden, van Douwe Egberts.

Door met lezen
4633 Hits