Elke dag toeristische tips van het bureau voor toerisme van Fryslân

Elke dag toeristische tips van het bureau voor toerisme van Fryslân

21 mei 2016: natuurmarkt met voedselpad in Buitenpost

21 mei 2016: natuurmarkt met voedselpad in Buitenpost

Groot natuurfestival in en rondom botanische tuin De Kruidhof

BUITENPOST (NL) – Tijdens het landelijke natuurfestival ‘Fête de la Nature’ organiseert Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost op zaterdag 21 mei 2016 heel veel groene activiteiten, waaronder een markt met natuurlijke producten, workshops, rondleidingen, kinderroutes en muziek. Kinderen kunnen mee bouwen aan een enorme knikkerbaan rondom de vijver en in de omgeving van De Kruidhof kunnen gasten een 7 km lange Foodwalk lopen langs feestelijk geopende locaties waar eten uit de natuur de hoofdrol speelt.

De markt is in de grote Verkooptuin van de planten waar een groot aanbod van fruitbomen, kruiden, groente- en vaste planten verkrijgbaar is. Zo is er onder andere handgemaakte zeep, sieraden, wijn, groene smoothies, viltkunst, biologische bloemen en een kruidengeneeskundige met thee, kruiden, zalven en tincturen. De markt is gratis toegankelijk.


In de Kloostertuin vinden gedurende de dag diverse workshops en proeverijen plaats. Zo kunnen mensen tandpasta en mondwater maken van kruiden(extracten), groene smoothies van (on)kruiden bereiden, papier maken van gras en stenen vilten. Voor ieder wat wils, geïnspireerd door de natuur!

Om 11.30 en 14.00 uur nemen gidsen geïnteresseerde tuinbezoekers mee voor een gratis rondleiding door de 17 schitterende thematuinen.

Knikkerbaan voor kinderen
Voor kinderen is er de mogelijkheid om mee te bouwen aan een enorme knikkerbaan van restmaterialen. Dit evenement is nog niet eerder in het Noorden van Nederland georganiseerd en belooft een groot spektakel te worden. Verder zijn er gratis kinderroutes door de tuinen waarbij kinderen worden uitgedaagd om de natuur beter te leren kennen. De speeltuin met veel zand en water staat altijd garant voor urenlang speelplezier.

Eetbare natuur
Gedurende de hele dag is er live muziek in de Heemtuin en presenteren studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden prachtige op de natuur geïnspireerde ontwerpen. Voor jong en oud is er de mogelijkheid om het gehele weekend een 7 km lange route te lopen in de prachtige omgeving van De Kruidhof met een hap- en stapkaart. De kaart kan worden aangeschaft op verschillende locaties. De route gaat langs verschillende landschappen met wilde eetbare kruiden en planten. Onderweg zijn er verschillende rustpunten met muziek, en op de natuur geïnspireerde hapjes. www.facebook.com/Foodwalk-Buitenpost-Kollum-752012704934988/
Het Tuincafé zorgt voor biologische en huisgemaakte lekkernijen, kruidige lunches en verse kruidensmoothies. In de avond verzorgen zij een diner op de tuin.

Info
Botanische Tuin De Kruidhof, Schoolstraat 29B, 9285 NE Buitenpost, tel. 0511 – 541253, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
21 mei 2016, 10-17 uur: Natuurfestival Fête de la Nature. Gratis markt in de Verkooptuin, workshops en proeverijen, rondleidingen, kinderactiviteiten, demonstraties, live muziek. 7 km lange Foodwalk in omgeving met hapjes en muziek. Tarieven www.dekruidhof.nl Attentie! Met het entreekaartje kunt u ook het IJstijdenmuseum bezoeken.

Meer informatie:
www.dekruidhof.nl
www.florissantfriesland.nl
www.goudenfriesewouden.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:

www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:

www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Papier van gras maken, 21 mei 2016 op natuurmarkt in Buitenpost.

Papier van gras maken, 21 mei 2016 op natuurmarkt in Buitenpost.

Door met lezen
3626 Hits

Zaterdag 8 november dag van de smaak aan oever Tjeukemeer met topkoks!

Zaterdag 8 november dag van de smaak aan oever Tjeukemeer met topkoks!

Streekmarkt op duurzame Friese rundveehouderij Fjouwerhûsterpleats in Rohel (Zuid-Friesland)

ROHEL/VIERHUIS (NL) – Op zaterdag 8 november 2014 organiseren Landwinkel Vierhuis en activiteitenboerderij Fjouwerhûsterpleats, Vierhuisterweg 29 in Rohel, een dag vol gezelligheid en smaak. Het landfeest, waaraan diverse Friese horecabekendheden deelnemen, begint om 10.00 uur. De dag wordt besloten met een groots streekdiner in de boerderij: vier gangen voor slechts €17,50.

Boerderijwinkel Landwinkel Vierhuis is naast veehouderij Fries Veenweidevlees een onderdeel van boerderij Fjouwerhûsterpleats. Het bedrijf van Steven en Klaziena van der Zee-Oenema is een duurzaam vleesveebedrijf met rundvee, varkens, schapen en kippen. Het vlees wordt verkocht onder de naam Fries Veenweidevlees.

Door met lezen
3639 Hits

Leeuwarder dominee achter nieuwe mixdrank: Anjenette bierenburg

Leeuwarder dominee achter nieuwe mixdrank: Anjenette bierenburg

150 Jaar Weduwe Joustra

SNEEK (NL) – Wie Friesland bezoekt moet zeker een kijkje nemen bij Weduwe Joustra aan het Kleinzand in het centrum van Sneek. Deze 150-jarige distilleerderij en slijterij produceert op ambachtelijke wijze vele soorten beerenburg. En nu ook bier: Anjenette bierenburg. Groepen worden op afspraak rondgeleid; de authentieke drankwinkel kan ook invididueel worden bezocht. In de slijterij vindt men een unieke collectie sterke dranken en wijnen. De in Sneek geproduceerde beerenburgsoorten zijn ook verkrijgbaar in prachtige souvenir- en cadeauverpakkingen.  

Door met lezen
4512 Hits

Demonstraties oude ambachten bij Douwe Egberts

Demonstraties oude ambachten bij Douwe Egberts

Elke donderdag in juli en augustus in Museum Joure

JOURE (NL) – In Museum Joure kunnen bezoekers de hele zomer de passie en het enthousiasme van vakmensen ervaren. Ruik de geur van inkt, vers gebrande koffie en dúmkes (Fries koekje). Hoor het hameren van de koperslager en zilversmid. Zie de precisie van de klokkenmaker en bewonder de ingenieuze theepakmachine. Een feest voor de zintuigen.

Elke donderdag in juli en augustus in 2014 demonstreren ambachtslieden hun vakmanschap in Museum Joure van 13.30 tot 16.30 uur. Kinderen en ook ouderen kunnen zelf een theezakje maken, koffiebonen malen, hun naam hameren en een boekenlegger drukken. In de tuin hangen de schommels.

Door met lezen
4675 Hits

Dag van de kleding en streekproducten

Dag van de kleding en streekproducten

Zaterdag 28 juni 2014 in openluchtmuseum Sûkerei Damwâld

DAMWÂLD (NL) — Op zaterdag 28 juni 2014 wordt in museum en cultuur-historisch centrum de Sûkerei aan de Trekwei 8a in Damwâld (Damwoude) van 10.00 tot 17.00 uur de ‘Dag van de kleding’ georganiseerd. Het openluchtmuseum ligt aan de bekende Markant Friesland Route. Het voert verschillende thema’s, zoals de productie van surrogaatkoffie (200 jaar geleden) en het leven in zogenaamde ‘wâldhúskes’.

Vrijwilligers gaan 28 juni gekleed in de kleren van toen (o.a. Friese kostuums) en worden er oude sieraden tentoongesteld. Er is ook een demonstratie boogschieten. Iedere bezoeker mag
proberen de roos te raken. Kortom: de sfeer van weleer in de Friese Wouden, de bosrijke streek in het oosten van Friesland.
 “Enkele druppels water, parelen op je hoofd. 't Is God die jou bemint, als een milde regen, daalt Uw Goddelijke zegen, op ons kindje neer”. Dit is een spreuk die gebruikt werd bij de doop. Op de ‘Dag van de kleding’ is in de ontvangstruimte doopkleding te bewonderen.
De museumbeheerders hebben ook aan de inwendige mens gedacht. Ze serveren soep, broodjes en Duitse bockworst naast koffie, thee, fris en streekgebak zoals ‘sûkereike’.

Door met lezen
4673 Hits